keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Quinta da Regaleiran puutarha Portugalissa
Matkoillani tykkään kierrellä läpi vanhoja puutarhoja, ja nyt Portugalin reissulla Sintrasta, Lissabonin lähistöltä löytyi ylivoimainen voittaja.

Puutarha muistuttaa enemmän viidakkoon hautautunutta itämaista temppelialuetta kuin perinteistä puutarhaa. Nurmikenttää tai kukkapenkkejä ei puistosta löydy, mutta lampien, purojen, siltojen, jumalpatsaiden, sammalten, luolien, tornien ja kappelien määrä ja tyyli häikäisee.

Quinta da Regaleiran palatsin osti vuonna 1892 brasilialainen miljonääri Carvalho Monteiro, joka aloitti puutarhan rakennuttamisen italialaisen arkkitehdin Luigi Maninin johdolla.
Valtaosa puutarhoista rakennetaan tylsän tasaiseen peltomaahan, mutta Regaleiran alueen on täytynyt olla mieltäkiihoittava muinoin jo luonnontilaisenakin. Puisto sijaitsee vuortenrinteen puolivälissä, josta on komeat näkymät sekä alas laaksoon että kohti huippuja.

Kuvan vasemmanpuoleisella huipulla sijaitsee arabien keskiajalla rakennuttama linnoitus ja oikealla Penan palatsi, joka on ollut Portugalin kuningasperheen asuinpalatsi:Puutarhan huipentuma on initiaatio-kaivo, jota kiertää portaikko kymmeniä metrejä alas maan sisään. Rakennelma muistuttaa kuin maan sisään käännettyä tornia. Luin kaivosta ensi kertaa jo vuosia sitten, ja matkalla oli ilo havaita sen sijaitsevan matkareitin varrella.

Kaivon katsotaan ilmentävän vapaamuurarien symboliikkaa, mutta ei tiedetä onko sitä aikoinaan käytetty initiaatioihin. Muualtakin puutarhasta, palatsista ja Monteiron hautarakennelmasta on löydetty runsaasti alkemiaan, vapaamuurareihin, temppeliritareihin ja ruusuristiläisyyteen liittyvää symboliikkaa.Alas maan sisään laskeutuminen oli voimakas kokemus, ja sadepäivän alas tihkuva vesi ja kosteat sammaleet voimistivat rauhaisaa ja muinaista tunnelmaa.

Kaivon pohjalta alkaa laaja luolaverkosto, mitä pitkin pääsee eri puolille puutarhaa.


5 kommenttia:

 1. Vau! Kyllä tuolla vaan kelpaisi käyskennellä :) Mikä mielikuvituksen lottovoitto luolineen ym. Täytyypä ottaa nimi talteen ja yrittää joku kerta päästä käymään!

  -Lilli-

  VastaaPoista
 2. Jep. Yksi paikka lisää, mihin pitää vielä joskus ahterinsa raahata!

  VastaaPoista
 3. Kannattaa ehdottomasti jos on Lissabonissa käymässä. Junamatka kestää vain n. 40min ja koko muukin Sintra on komeaa seutua vanhoine huviloineen ja metsineen.

  Itsekkin pitää mennä uudelleen kun tulee tilaisuus, tällä reissulla en ehtinyt käymään noissa vuorenhuipun linnoituksessa ja palatsissa.

  VastaaPoista
 4. Tämä on romanttisimpia koskaan nähtyjä paikkoja, kiitos sen esittelystä. Olisi varmasti ihan käsittämättömän huikea täysikuulla, ukkosyönä tai kesäaamuna hieman ennen sarastusta. Initiaatio-kaivo on kuin aineellistuma laskeutumisesta piilotajuntaan.

  VastaaPoista
 5. Itselläkin tuli kaivossa mieleen kuinka komeaa olisi jos ylhäällä maan pinnalla riehuisi kunnon ukkosmyrsky ja vettä sataisi kaatamalla sisään.

  Puiston rakennelmista saisi varmasti huikeita valokuvia kuutamossa tai aamuhämärässä. Olisi hienoa joskus päästä käymään tuolla yöaikaan. Granadassa Alhambraan järjestetään yöaikaan kiertokäyntejä, voisi osallistua tuohon ensi käynnillä.

  VastaaPoista