I bought this old presumably 16th century calendar from a German antiquarian bookshop some years ago. If you have any ideas of the age or origin of the calendar I would be most interested to hear it.
Tässä kirjahyllyjä tutkiessani löysin joitakin vuosia sitten saksalaisesta antikvariaatista ostamani oletettavasti 1500-luvulla painetun kalenterin.
Erityisesti kalenterissa herätti huomiota sen kaksi kuu- ja aurinkoaiheista puukaiverrusta, joiden merkitystä en osannut päätellä. Näytin Hollolan keskiaikatapahtumassa kalenteria vanhoihin riimukalentereihin erikoistuneelle Yläkuun Anne Pöyhöselle, ja vastaus tulikin kuin apteekin hyllyltä.
Aurinkokaiverrus esittää karkausvuosia määrittävän järjestelmän ja kuukaiverrus kuun 19 vuoden sykliä, jolloin kuun asema taivaalla on sama. Tuosta kuukaiverruksesta tekisi mieli tehdä n. neliometrin kokoinen taulu joko sellaisenaan tai lisäsymboliikalla täydentäen.
Skannasin kalenterin Annelle lisätutkimuksia varten ja samalla tuli mieleen laittaa se tänne julkisesti tutkittavaksi. Kalenterin tarkempi ajoitus ja alkuperä olisi kiinnostava tietää. Ensimmäiseksi pitäisi kai selvittää noudattaako kalenteri gregoriaanista kalenteria.
Oma lukunsa ovat nuo kalenterin muinaiset käsin tehdyt merkinnät, mutta niiden tulkinta vaatisi sitten jo alan tutkijaa.
Tällaisten vanhojen kalenterien säilyminen on aina pieni ihme. Valtaosa niistä hävitetään pian vuoden loppumisen jälkeen eikä niitä ole myöskään painettu tai sidottu säilymään.
Tämäkin kalenteri on varsin voimakkaasti tuhoutunut. Sivujen kulmista puuttuvat suuret alueet ja elokuu puuttuu. Alusta ja lopusta myös puuttuu lisäsivuja. Onneksi edellinen omistaja on kuitenkin restauroinut sitä.
Viikonloppu sujui Tammelan hakkapeliittatapahtumassa, josta kirjoitan jutun huomenna.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti