torstai 4. maaliskuuta 2010
Maailman vanhin kulttipaikka 70000 vuoden takaa
Kalaharin autiomaasta, Tsodilon kukkuloilta löytyy varhaisin arkeologinen todiste ihmisen uskonnollisuudesta. Alueella on myös maailman suurin kalliomaalausten keskittymä. Sheila Coulson Oslon yliopistosta löysi kukkuloiden luolasta pyyttonia esittävän kivipatsaan, joka on kuusi metriä pitkä ja kaksi korkea. Tutkimuksissa patsas varmistui ihmisen muovaamaksi, ja sen iäksi 70000 vuotta.
Aikaisemmat vanhimmat ihmisten uskonnollisuudesta kertovat löydöt ovat 40000 vuoden takaa Euroopasta, joten löytö lähes kaksinkertaisti tunnetun uskonnollisuuden iän.
Löytöpaikalta löydettiin yli 13000 esinettä, joista valtaosa olivat keihäänkärkiä, ja loputkin kivenmuokkaustyökaluja tai muutoin palvontaan yhdistettäviä esineitä. Keihäänkärjet ovat jopa satojen kilometrien päästä, ja erikoisena yksityiskohtana ainoastaan punakärkisiä keihäänkärkiä on poltettu tulella.
Patsaan takana on myös kammio, jonka arvellaan olleen shamanistisessa käytössä.
Löytö tehtiin vuonna 2006, mutta en ollut kuullut siitä aikaisemmin. On vaikea ymmärtää kuinka pitkä ajanjakso tuo 70000 on, kaksi kertaa se mitä nykyihminen on asunut Euroopassa.
Uutinen löytyy Apollon-lehden sivuilta:
http://www.apollon.uio.no/vis/art/2006_4/Artikler/python_english
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti