perjantai 5. helmikuuta 2010

Mietiskeltävää: Ajan pituus

Useimmat ihmiset hakevat hengellisiä elämyksiä lähinnä yliluonnollisista asioista, mutta itse tykkään mietiskellä aistihavaintojenkin todentamia, mutta mittakaavaltaan tai laadultaan mykistäviä ilmiöitä.

Eräs tällaisista on aika, sen ikuisuus ja vaikutukset.

Ajan mittasuhteet on eräs ilmiöistä, jotka kaikki tiedämme kyllä älyllisesti, mutta joiden intuitiivinen käsittäminen herättää syvää kunnioitusta ja mielihyvää.

1000 vuotta sitten, vuonna 1010, on vallinnut aivan samanlainen nykyisyys kuin tänäänkin. Silloinkin on mietiskelty tuhat vuotta aikaisempia tapahtumia, ja myös tiedetty vielä joskus tämänkin päivän koittavan.

Samalla varmuudella saapuu myös vuosi 3000, mikä sinänsä on itsestäänselvää, mutta joka on silti kovin kaunista.

Olenkin tässä ajatellut kirjeen kirjoittamista vuodelle 2500. Saattaisivat olla kiinnostuneita.

Mielen liikkuessa näin kaukaisissa asioissa on nautinnollista hetkeksi keskeyttää, ja hiljentää mielensä täysin. Katsella ympäröivää luontoa ja sen rauhallista kiertokulkua, ja muistaa että sen sama rytmi on vallinnut aikojen alusta saakka.

Myös ihminen on säilynyt samana jo kymmenien tuhansien vuosien ajan. Esi-isämme ovat seuranneet tuota kiertokulkua kovin samoin katsein jo 40000 vuotta sitten nykyihmisen saapuessa Eurooppaan. Millainen oli noiden kivikauden ihmisten maailmankatsomus ennen historiakäsityksen syntymistä?

Visualisoi historiallisia tapahtumia. Miltä ne ovat näyttäneet aikalaisten, ja asianomaisten, silmin? Ne ovat olleet aikoinaan yhtä luonnollisia kuin oman aikamme poliittiset tapahtumat ovat meille.

Kulttuurihistorian lukeminen meditaatio apunaan on vielä paljon poliittista historiaakin mielekkäämpää. Arkiset, mutta muinaiset, asiat ovat hyvin mielenkiintoista visualisoitavaa.

Aikaperspektiivin laajentaminen myös monesti antaa suhteellisuudentajua elämän ongelmien suhteen. Valtaosa näistä on kovin yhdentekeviä jo kymmenen vuoden päästä haetusta näkökulmasta. Itselläni tämä myös antaa voimia kiinnostavien projektien aloittamiseen.

Ajattele kuinka 99% ympärillä olevistasi esineistä tulee häviämään ajan virtaan aivan silmänräpäyksessä. Ajattele myös tätä vasten niitä esineitä jotka ovat säilyneet meille vuosisatojen läpi. Kuinka monta ja millaista omistajaa niillä on ollut? Minkälaisissa ympäristöissä niitä on säilytetty, kuinka niitä on käytetty?

Hanki muutama tällainen esine. Esimerkiksi roomalaiset kolikot sopivat erinomaisesti menneen ajan mietiskelyyn, ja näitä saa kuluneina edullisemmin kuin nykykolikoita. Itse olen erityisesti hankkinut kolikoita, joissa on antiikin aikaan tehty reikä. Parhaimmillaan tämä voi tarkoittaa kolikon olleen käytössä amulettina, tai sitä on jo muinaisina aikoina pidetty arvossa ikänsä tähden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti