torstai 28. helmikuuta 2013

Pyhiinvaellus - Matkalla Intiassa ja Nepalissa


Pyhiinvaellus on Aki Cederbergin syvällinen, humoristinen ja henkilökohtainen kertomus kaukokaipuusta, pyhiinvaelluksesta ja sukelluksesta esoteerisen perinteen maailmaan.

Intiassa ja Nepalissa kokemiensa viskinhuuruisten seikkailujen jälkeen Cederberg päätyy magian ja perinteisen joogan alkulähteille, pelättyjen "pyhien hullujen" eli naga-babojen maailmaan. Hän raottaa verhoja tähän länsimaalaisilta useimmiten suljettuun, muinaiseen perinteeseen ja tarkastelee analogian keinoin suhdettaan omaan maahansa, perinteisiinsä ja itseensä. Lopulta hän vastaanottaa initiaation ja osallistuu Kumbh Melaan, maailmaan vanhimpaan ja suurimpaan uskonnolliseen juhlaan. Todellisuus on usein tarua ihmeellisempi, ja pian Cederberg huomaa itse muuttuneensa osaksi suurta tarinan virtaa. Se on tarina vastoinkäymisten sävyttämästä sankarin tehtävästä, joka pohjimmiltaan on jokaisen ihmisen suuri matka.

Tämä alkuvuosi on itselleni matkustelun aikaa. Muutama päivä sitten palasin Espanjasta, jonka luonnonpuistoista on luvassa juttua lähipäivinä. Parin viikon päästä on lento New Yorkiin, ja huhtikuussa Englantiin, Espanjaan ja Portugaliin.

Matkantekemisen himo tuntuu myös kirjatöissä kun Pyhiinvaellus saapuu ensi viikolla painosta. Kirja perustuu Akin vuosina 2005-2010 tekemiin Intian ja Nepalin matkoihin, mutta ennen kaikkea matka suuntautuu muinaisuudesta säilyneisiin mystillisiin traditioihin ja vaihtoehtoiseen todellisuuskäsitykseen.

Kirjanjulkaisu herätti halun kaivaa läpi vanhoja matkakirjoja ja etsimään joukosta teoksia joiden keskiössä on turismin sijaan henkinen matkanteko. Jatkoa seuraa.


Aki kertoo matkoistaan Radio Wyrdin ensimmäisessä lähetyksessä:

http://radiowyrd.podomatic.com/entry/2012-08-20T13_03_13-07_00

Syväluotaava ja kiinnostava katsaus kirjaan ilmestyi heti Matti Rautaniemen blogissa:

http://mattirautaniemi.com/2013/02/26/osaksi-suurta-kertomusta-aki-cederbergin-pyhiinvaellus/

Aki oli tänäaamuna ruotsinkielisessä aamu-TV:ssä, jonka juttu löytyy Yle Areenalta. Haastattelu alkaa kohdasta 1:00:00.

http://areena.yle.fi/tv/1811049

Kirja on ennakkotilattavissa Salakirjojen sivuilta:

http://www.salakirjat.net/pyhiinvaellus.html